Technik Obsługi Turystycznej

temp tot

Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:

  • Podstawy turystyki
  • Podstawy działalności gospodarczej w turystyce
  • Marketing usług turystycznych
  • Geografia turystyczna
  • Organizacja imprez i usług turystycznych
  • Język obcy w turystyce

Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:

  • Obsługa turystyczna
  • Elementy rachunkowości w turystyce
  • Informacja turystyczna
  • Obługa informatyczna w turystyce

Praktyki zawodowe: w klasach 1-3 po 4 tygodnie (hotele, pensjonaty, informacja turyst., biura i agencje turyst.)

Przedmioty ogólne w zakresie rozszerzonym:

  • geografia
  • język angielski

Pożądane predyspozycje i cechy charakteru:

  • kreatywność
  • komunikatywność
  • odporność emocjonalna
  • cierpliwoś
  • zdolności organizacyjne

Możliwości zatrudnienia:

  • biura podróży
  • agencje turystyczne
  • ośrodki informacji turystycznej
  • organy administracji samorządowej zajmujące się organizacją i promocją turystyki
  • ośrodki wczasowe
  • biura organizatorów kongresów i konferencji

Główne zadania zawodowe:

  • organizowanie działalności turystycznej
  • organizowanie imprez i usług turystycznych
  • obsługiwanie klientów korzystających z usług turystycznych
  • rozliczanie imprez i usług turystycznych

Nauczysz się m.in.: ustalać, koordynować i nadzorować realizację obsługi turystycznej (np. koordynować pracę pilotów i przewodników), planować trasy podróży i dokonywać rezerwację w hotelach dla klientów (obsługiwać programy rezerwacyjne), sprawnie organizować i sprzedawać pełne grupowe wyjazdy służbowe lub urlopowe; urzeczywistniać marzenia wyjazdowe.